Rellotge de fitxar: quin he d'escollir?
Et presentem una pràctica infografia que t’ajudarà a escollir el rellotge de fitxar que necessita la teva empresa. Pots llegir la versió text més endavant.
Finalment has decidit implantar un sistema de control horari a la teva empresa, o bé has començat a considerar aquesta possibilitat degut a les diverses raons per les quals ho hauries de fer. Ara t’has proposat dedicar uns minuts a navegar per Internet a la recerca d’un rellotge de fitxar i no saps per on començar: trobes desenes de proveïdors, models i programes; no saps si decantar-te per un rellotge mecànic o un d’electrònic, si fitxar per empremta dactilar, per reconeixement facial, mitjançant targetes o amb les tradicionals fitxes de cartró; etc… En aquest article et donem una guia per saber què necessites en funció de les teves necessitats, recomanant alguns dels nostres productes com exemples de cada cas.
1) Rellotge de fitxar mecànic o electrònic?
Els rellotges de fitxar mecànics són, fonamentalment, màquines que marquen una hora i una data en una targeta de cartró. Quan un empleat inicia o finalitza la seva jornada de treball, introdueix la seva targeta al rellotge i aquest hi imprimeix la data i l’hora d’entrada i sortida de la feina. Després de cert temps, quan la targeta s’omple, un encarregat l’ha de recollir i calcular manualment les hores treballades per l’empleat durant aquest període. A més, un cop completada una targeta se li ha de proporcionar una de nova a l’empleat. El principal avantatge dels rellotges de fitxar mecànics és que no necessiten de cap ordinador per funcionar, ja que el càlcul de temps el realitza una persona, però necessiten d’una despesa contínua de consumibles (targetes de cartró, cintes de tinta…). Cal destacar també que calcular manualment les hores treballades requereix força temps i és susceptible de produir errors.
Els rellotges de fitxar electrònics (també coneguts com terminals de control horari) ofereixen moltes més possibilitats. En primer lloc, no impliquen una despesa en consumibles, ja que la informació del marcatge no s’imprimeix en cap targeta sinó que s’emmagatzema en una memòria interna del rellotge que és llegida periòdicament per un programa de gestió instal·lat en un ordinador. Els empleats poden fitxar de diverses maneres, sent les més corrents la **lectura d’una targeta RFID, el reconeixement facial **o el d’empremtes dactilars. D’altra banda, l’ús d’un programa de gestió permet realitzar el càlcul de temps de manera **ràpida, automàtica ** i sense errors, podent generar informes detallats sobre les hores treballades, les absències i els retards comesos pels empleats.
Et recomanem adquirir un rellotge de fitxar mecànic si:
- Vols controlar l’horari de menys de deu persones.
- Disposes d’un pressupost limitat.
- No vols utilitzar cap programa de control horari i prefereixes calcular tu mateix les hores treballades a partir de la informació impresa en les targetes de cartró.
2) Quin mètode han d’utilitzar els empleats per fitxar?
Si has optat per un rellotge de fitxar electrònic, el següent pas és determinar de quina manera fitxaran els empleats. Existeixen diversos mètodes de marcatge, però en predominen tres:
- Llegint una targeta RFID: els empleats tenen una targeta identificativa que han d’apropar al rellotge de fitxar.
- Llegint les empremtes dactilars: els empleats col·loquen un dit en un escànner d’empremtes per identificar-se.
- Reconeixement facial: el rellotge de fitxar reconeix els empleats pel rostre, gràcies a una càmera integrada.
Et recomanem adquirir un rellotge de fitxar amb lector d’empremtes si:
- Vols evitar que un empleat fitxi per un altre.
- Vols facilitar l’ús del rellotge de fitxar en no haver de dur a sobre una targeta.
- Vols evitar que els empleats no fitxin per haver perdut o oblidat la seva targeta.
Et recomanem adquirir un rellotge de fitxar amb reconeixement facial si:
- Pels mateixos motius que en el cas d’empremtes.
- Si l’activitat de la teva empresa impedeix utilitzar un lector d’empremtes: ús de guants, restriccions de contacte per qüestions higièniques, etc…
Pots llegir una comparativa entre el reconeixement facial i el d’empremtes dactilars aquí.
Et recomanem adquirir un rellotge de fitxar amb targetes RFID si:
- Disposes d’un pressupost limitat.
- L’activitat de la teva empresa impedeix utilitzar un lector d’empremtes: ús de guants, restriccions de contacte per qüestions higièniques, etc…
- Els empleats ja disposen d’una targeta identificadora per a altres propòsits (sempre i quan la targeta sigui compatible amb el rellotge de fitxar).
- La política d’empresa prohibeix l’ús de sistemes de reconeixement biomètric (llegeix més sobre la legalitat d’utilitzar sistemes biomètrics aquí.
3) Quines característiques addicionals ha de tenir el rellotge de fitxar?
Els rellotges de fitxar electrònics poden tenir característiques addicionals com el control d’accés, i en tal cas recomanem adquirir-lo si:
- Vols restringir l’accés a llocs concrets de l’empresa.
- Vols saber qui i quan ha accedit per una determinada porta.
El rellotge de fitxar CP7000 té totes aquestes característiques, segons la seva versió. D’altra banda també disposa de certes particularitats i funcions que el distingeixen dels seus competidors:
- Característica SmartPunch o “marcatge intel·ligent”: avisa els empleats de retards i absències mitjançant missatges de veu o missatges de text en pantalla.
- Funció Fly-Back: permet als empleats veure els seus últims 100 marcatges en el rellotge.
- Permet als empleats consultar el seu saldo d’hores i les vacances realitzades/pendents.
- Permet controlar una sirena per a que soni en finalitzar o iniciar una jornada de treball.
- Permet establir com a fons de pantalla del rellotge el logotipus de l’empresa.