Com falsejar el fitxatge des d'una app de control horari
31 d’agost de 2022 | 3 minuts de lectura

Com falsejar el fitxatge des d'una app de control horari

Les app de control horari han proliferat des de que a l’estat espanyol les empreses estan obligades a portar el registre de la jornada laboral dels treballadors. Generalment, aquestes aplicacions de control de presència necessiten que el dispositiu mòbil tingui cobertura de dades a l’hora de fitxar, però existeixen altres app que permeten guardar els marcatges “localment” en el mòbil per després carregar-los automàticament al servidor en el núvol. La diferència entre les app que requereixen connexió amb el núvol i les app que no, és que les segones poden presentar un greu inconvenient en el sentit que poden permetre a un treballador falsejar els seus fitxatges. Vegem com:

Com obtenen l’hora del fitxatge les app de control horari?

Quan una persona fitxa en una app de control horari que requereix connexió en temps real amb el núvol, la data i l’hora del fitxatge acostumen a prendre’s del servidor allotjat al núvol. És, per tant, impossible que un treballador falsegi l’hora de la seva entrada o sortida. No obstant, una app que permeti guardar marcatges quan no hi ha cobertura de dades, només pot prendre l’hora del rellotge propi del mòbil des d’on ficha. És a dir, l’app guarda el marcatge com realitzat en l’hora que mostra el telèfon mòbil en aquell moment.

Com podem, doncs, falsejar els fitxatges? És senzill. Només cal seguir els següents passos:

  1. Durant la jornada, no realitzem cap fitxatge.

  2. Al finalitzar la jornada, posem el mòbil en mode “Avió” per desactivar qualsevol connexió amb la xarxa, ja sigui per WIFI o per la xarxar de dades mòbils.

  3. Anem a l’apartat “Ajustos” del nostre mòbil i el configurem per poder indicar manualment l’hora desitjada amb la que volem fitxar.

  4. Fitxem en l’app.

  5. Repetim els passos 3 i 4 per a cada fitxatge que vulguem realitzar.

  6. Restablim la configuració del mòbil per a que prengui l’hora de manera automàtica.

  7. Desactivem el mode “Avió”. Tan aviat como l’app connecti de nou amb el núvol, carregarà els marcatges falsejats.

Qualsevol app que prengui l’hora del propi mòbil i no faci comprovacions de cap mena serà vulnerable a aquest procediment.

Com evitar el falsejament de fitxatges?

L’única manera d’evitar falsejar l’hora d’entrada o sortida indicada des d’una app de control horari és que aquesta tingui connexió en temps real amb el servidor en el núvol, i que sigui aquest últim qui utilitzi el seu propi rellotge per marcar el fitxatge.

I si un treballador no pot fitxar perquè no hi ha cobertura? En tal cas (que acostuma a ser excepcional), simplement el treballador pot enviar una sol·licitud al departament de RRHH per a que li afegeixin manualment el fitxatge que falta.