Cap al núvol

imesdcloudLluny queden aquells dies en què un navegador d’Internet servia només per fer simples consultes de pàgines amb informació estàtica que no permetien interaccionar de cap manera amb l’usuari. Certament, avui gairebé podríem afirmar que el navegador d’Internet s’ha convertit en el programa més utilitzat quan fem servir el nostre ordinador, mòbil o tauleta. Sigui Internet Explorer, Google Chrome, Firefox o Safari, el navegador ens permet consultar informació, comunicar-nos en temps real, fer compres o inclús ja jugar al bingo. Per aquest motiu, cada cop són més les aplicacions web que podem trobar al mercat: programes ofimàtics, ERPs, CRMs, editors d’imatge, etc…

Les aplicacions web funcionen seguint una arquitectura anomenada “client-servidor“. Un ordinador central (servidor) ofereix l’aplicació a un usuari (client) a través de la xarxa. Així, per exemple, l’aplicació que permet confirmar l’esborrany de la Declaració de la Renda s’executa en els ordinadors de l’Agència Tributària, mentre que els usuaris (clients) accedeixen a ella a través d’un navegador web.

Aquestes aplicacions tenen certs avantatges respecte a les aplicacions d’escriptori tradicionals:

  • El client no requereix un determinat sistema operatiu: quants cops hem escoltat allò de “és compatible amb el meu sistema operatiu?” L’usuari d’una aplicació web pot accedir a ella des de qualsevol sistema operatiu que tingui instal·lat un navegador web compatible com Internet Explorer, Google Chrome, Firefox o Safari.
  • No requereixen ser instal·lades: en efecte, el client només necessita disposar d’un navegador web para accedir a l’aplicació.
  • No són vulnerables a alteracions del sistema: les aplicacions que l’usuari instal·li en el seu ordinador no interferiran amb el correcte funcionament de l’aplicació web.
  • Són accessibles des de qualsevol ordinador: hi podem accedir des de l’odinador de la feina o des del de casa, sempre i quan tinguem accés al servidor que ofereix l’aplicació.

ImesD recentment ens hem enlairat cap al núvol, permetent que els nostres programes de control horari i accessos deixin de ser aplicacions d’escriptori per convertir-se en aplicacions web. És el cas de la suite de programes de control de recursos humans Atlas (AtlasTime, AtlasAcc, AtlasLoc, etc…), una aplicació 100% web que s’instal·la en un servidor de l’empresa i que és accessible des de qualsevol ordinador de la mateixa o des d’Internet. A diferència d’altres programes de la competència, que es gestionen mitjançant una aplicació d’escriptori i que només disposen d’un accés web per a que els empleats puguin consultar certes dades, Atlas està completament implementat amb tecnologia web, de manera que no només els empleats hi poden accedir per consultar dades, sinó que també els caps de personal o administradors poden fer-ho per gestionar el programa, des de qualsevol ordinador, mitjançant el seu compte d’usuari.

Atlas, en definitiva, és el nostre primer pas cap al desenvolupament i creació d’aplicacions 100% web, cada cop més presents gràcies a la tendència de localitzar, no només les dades, sinó també la lògica del programa, al núvol, en lloc de en els equips des dels quals s’accedeix a l’aplicació.

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on LinkedIn0Share on Google+0
Claudi Martínez

Autor: Claudi Martínez

Claudi se incorporó a ImesD en 2003. Empezó realizando proyectos de mejora de las terminales de control horario y accesos, y posteriormente introdujo la tecnología de reconocimiento de huellas dactilares. Actualmente se encarga del diseño y desarrollo de la nueva gama de relojes de fichar y de programas ImesD. Puedes seguir sus publicaciones en Google+ o Twitter.